Individuele therapie

In balans met jezelf

Vastgelopen

Als je herhaaldelijk of gedurende langere tijd minder goed in je vel zit, als het niet lukt er zelf weer bovenop te komen, als je terugkerende lichamelijke en/of psychische klachten of relatieproblemen hebt, dan weet je vaak wel, dat er meer achter zit dan een vervelende gebeurtenis of een dipje door het slechte weer. Misschien zeg je tegen jezelf en anderen: “dat heb ik weer,” of: “the story of my life”. Je ontmoet bekende levensthema’s en als je bereid bent te kijken naar je eigen rol, dan zie je daarin je eigen gedragspatronen en overlevingsstrategieën. Soms wil je daar niet kijken en loop je er liever met een boog omheen. Ook al weet je, dat het niks oplost en je probleem in een andere vorm weer terug komt en je vroeg of laat weer in dezelfde valkuil stapt.

De weg naar binnen

In therapie onderzoeken we diepgaand de achtergrond van de thema’s die je inbrengt: waar je energie geblokkeerd is geraakt, waar je gestopt bent gewoon je spontane zelf te zijn, waar je in de kramp geschoten bent, waar je weggegaan bent bij jezelf.

Vaak zijn ervaringen die je als kind hebt opgedaan of gebeurtenissen in je systeem van herkomst (gezin, familie, land van afkomst) bepalend geweest voor de manier waarop jij hebt geleerd in het leven te staan. Soms ken je de oorzaak wel, als je een trauma hebt opgelopen of een verlies geleden hebt. Soms heb je geen idee, hoe je zo uit je evenwicht bent geraakt. En soms ook denk je het wel te weten en blijkt het toch anders in elkaar te zitten. Vaak blijkt je situatie van nu te raken aan oud zeer, waarvan je je niet eens bewust was. Zo oud, dat je er geen bewuste herinnering aan hebt.

Een therapeutisch traject is een intens en dikwijls emotioneel, maar zeker ook een mooi en boeiend proces: je maakt de weg naar binnen, op zoek naar wie je nou eigenlijk bedoeld bent te zijn. Om vandaar opnieuw de wereld in te kijken en je eigen, volwassen keuzes te maken, bevrijd van de last van oud zeer, oude boodschappen, oude oordelen en verwachtingen. 

Sterker naar buiten

Als je oud zeer opruimt en persoonlijke balans ontwikkelt, verandert vanzelf ook de manier waarop je in het leven staat. Dat merk je in je partnerrelatie, in je rollen in de familie, in vriendschappen en op je werk. Soms hebben anderen eerder dan jijzelf door, dat er iets veranderd is. 

Verschillende werkvormen

Ik help je ontdekken welke overlevingsstrategieën je inzet in je leven, waar je die ooit voor nodig had en hoe die je in je huidige leven tot last kunnen zijn. Ik gebruik daarbij werkvormen uit verschillende therapeutische scholen. Vaak maak ik gebruik van lichaamswerk en videoanalyse en van elementen uit systemisch werk, meer bekend als familieopstellingen. Sinds 2015 voeg  ik daaraan elementen toe uit de methode van Franz Rupert, opstellingen met het Verlangen.