Wie ben ik

Wie krijg je als je mij krijgt?

Achtergrond

In 1958 ben ik geboren in Noord-Limburg, als vierde kind in een gezin met vijf kinderen. Ik groeide op in een boeiende tijd, waarin vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid grote thema’s waren. Ik studeerde ergotherapie in Amsterdam en maakte op mijn eigen manier carrière.  En ik bleef altijd nieuwsgierig, leergierig.

Mijn eigen weg

Begin jaren negentig kwam ik in contact met lichaamsgerichte therapie. Een intensief proces van zelfonderzoek, verwerking van (soms niet vermoed) oud zeer en het zetten van nieuwe stappen. Ik kwam steviger in mijn schoenen te staan en was steeds meer in contact met mezelf. En zo werd me ook helder hoe ik mijn professionele pad zou vervolgen. Ik ben op weg gegaan om het ambacht van therapeut in de vingers te krijgen.

Dat is een mooie reis geworden. Als ergotherapeut en als manager kinderopvang had ik al veel ervaring in het werken met mensen. Ik besloot me breed te scholen in de psychosociale hulpverlening, voordat ik specialiseerde in het lichaamswerk. Laater kwam daar systemisch werk bij, meer bekend als familieopstellingen, maar ook opstellingen met het verlangen. En recent volgde ik de opleiding tot ademcoach. Ik kies steeds voor opleidingen, waarin theorie hand in hand gaat met zelf ervaren. Zo weet ik op een diep niveau hoe ik geworden ben tot wie ik ben: door de positie in ons gezin, door mijn persoonlijke ervaringen als dochter, zus, vrouw, partner en moeder, door gebeurtenissen in de familie door de generaties heen, door het land en de cultuur waarin ik leef. En zo ben ik zelf de weg gegaan, waartoe ik mijn cliënten uitnodig.

Waar ik nu sta

Sinds 2003 ben ik vrijgevestigd therapeut/coach voor particulieren en zakelijke klanten. Ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van het groei- en herstelproces van zoveel moedige mensen, die de confrontatie aangaan met zichzelf en zo verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen levenspad. Zij leren mij elke dag met nieuwe ogen te kijken en zonder oordeel aanwezig te zijn.

Vele bijzondere ervaringen in lichaamswerksystemisch werk, IZR-methode en ademwerk en de zichtbaarheid daarin van een groter geheel, waar we allemaal deel van uitmaken, stemmen me stil en bescheiden.

Ik ben moeder van twee volwassen kinderen. Hen te zien groeien, hun weg te zien zoeken, doet me veel plezier. Ze zijn, behalve het meest dierbare dat er is in mijn leven, altijd ook spiegel voor me geweest. In hun volwassen worden leerden ze me los te laten, lief te hebben in vrijheid en te vertrouwen. Intusseen ben ik ook grootmoeder van twee fantastische kleinzoontjes. En is daar weer de tederheid, de ontwapenende liefde, de diepe bezorgdheid om dit jonge, kwetsbare leven. En het moeder zijn van een jonge moeder is een ongekend mooie en belangrijke rol. 

Samen met Willem woon ik sinds 2015 op ons boerderijtje in Schijndel, waar ik veel vrije tijd doorbreng als partner, moestuinier, voorraadbeheerder, imker, schapenhoedster, spinster en kok. Daar laad en leef ik steeds weer op. En daar ontvang ik sinds kort in de yurt, de mooiste tuinkamer die ik had kunnen bedenken voor mijn praktijk.